Speelgoedtips

Er is erg veel speelgoed op de markt te vinden en het is daarom niet altijd even makkelijk om (goed) speelgoed voor een kind te kopen. Stichting Speelgoed Nederland heeft daarom de tien speelgoed-regels opgesteld om de keuze wat makkelijker te maken.

De tien gouden speelgoed regels


Goed speelgoed is ongemerkt leerzaam
Met goed speelgoed leren kinderen al spelend terwijl zij dat niet in de gaten hebben. Tijdens het spelen onder andere de creativiteit, het inzicht en de logica van het kind ontwikkeld. Daarnaast leren zij om op hun beurt te wachten en dat ze soms geluk of pech hebben. Bij een goed spel is er een geluksfactor ingebracht, zodat kinderen ook leren omgaan met hun verlies.

Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van het kind
Vooral kinderen maken een ontwikkeling door. Wat ze nog niet kunnen als ze twee zijn, kunnen ze wel als ze wat ouder zijn. En oefening baart kunst. Speelgoed is het leukst wanneer het aansluit bij de ontwikkeling van het kind en tegelijkertijd ook blijft uitdagen.

Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
Een speelgoedartikel waarmee maar één handeling kan worden uitgevoerd of waarmee het kind maar op één manier kan spelen, gaat gauw vervelen en wordt al weer snel terzijde gelegd. Goed speelgoed blijft uitdagend en prikkelt de fantasie. Met een doordacht stuk speelgoed kan steeds een ander element worden gebruikt en dus heeft het kind er lang plezier van.

Goed speelgoed doet je de tijd vergeten
Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze af en toe "hun hoofd leegmaken". Dit kan met goed speelgoed en zorgt voor ontspanning.

Goed speelgoed is altijd zijn geld waard
Sommige mensen vinden dat speelgoed (te) duur is. Goed speelgoed kost vaak relatief veel geld, maar het is daarom niet altijd duur. Goed speelgoed daagt het kind uit, is leerzaam en helpt het kind bij het opgroeien. Daarbij spelen kinderen elke dag met veel plezier, dat is heel veel waard!

Goed speelgoed is duurzaam
Veel speelgoed gaat lang mee. Omdat het niet snel stuk gaat en ook omdat het min of meer tijdloos is. Het is daardoor ook nog leuk om er na een paar jaar weer mee te spelen.

Goed speelgoed gaat niet snel stuk
Het is belangrijk dat speelgoed niet snel stuk gaat en dus niet teleurstelt. Goed speelgoed moet tegen een stootje kunnen.

Goed speelgoed is veilig
Nederland kent het Warenwetbesluit Speelgoed, afgeleid van de Europese Richtlijn voor Speelgoed. Deze strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is. Op al het speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. Als deze letters zijn aangebracht kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt.

Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie
Een leeftijdsindicatie is een handig gegeven op de doos van een goed stuk speelgoed. Bedenk wel altijd dat het om gemiddelden gaat!

Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing
Het komt voor: je koopt speelgoed maar er zit geen gebruiksaanwijzing bij of een die in een vreemde taal is opgesteld. De goede speelgoedleveranciers zorgen altijd voor een duidelijk leesbare gebruiksaanwijzing bij artikelen waarbij dit nodig is.